Nyheter

 

Nyheter

 

 

2021-12-06


Så lämnar vi snart år 2021 och kan glädja oss åt att det blev ett bra år för vår sågdag. Denna inföll som vanligt den 1:a lördagen i Juli månad kl.12-16.

Det kom mycket folk, vi hade vackert väder, och flera aktiviteter.Förutom sågningen som gick bra, fanns smeden från dådrans spiksmedja med sin ässja och smidde krokar etc. Anton Gravsjö (13år) hade varit uppe sedan kl.05:00 och bakat tuttul med assistans av mormor för att kunna sälja på sågdagen. Dessa hade strykande åtgång, och de som inte var på hugget blev utan. Det var full aktivitet på gården och barnen matade getterna med hårt bröd.

Vi hoppas på ett lika stort intresse 2022 och jag önskar er en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Jag hoppas vi ses 2022.

vänligen

Berit Gravsjö-Ericsson Ordförande.


2021-06-03


Välkomna till ett nytt år med Gravsjösågen.

Vi börjar med ett årsmöte den 12e Juni kl. 11.00.

Sedan blir det Sågdag den 3e Juli kl.13.00-16.00.

I år har vi dessutom fler aktiviteter.


Varmt välkomna


Styrelsen / Berit Gravsjö-Ericsson Ordf.


2021-01-12


Så nu har vi lämnat 2020 bakom oss, och hoppas på ett bättre 2021.

Vi kunde inte pga pandemin ha någon verksamhet för Gravsjösågens intressenter.

Dock var det många som hörde av sig efter de tidningsreportage som kom efter presentationen av den bok om gamla sågar som Mats Nylinder och hans kollega gett ut. Där har man berättat om Gravsjösågen med fina bilder. Många kom också på spontana besök och ville titta, och undrade när vi skall ha nästa sågdag.


Vi planerar att ha sågdag i Gravsjön Lördagen den 3 Juli 2021 kl: 13.00 - 16.00.


Vi planerar även för andra aktiviteter i samband med sågdagen, och hoppas på en solig, trevlig och inspirerande dag.


Varmt Välkomna


Berit Gravsjö-Ericsson Orf. Tel 0703156184

beritgravsjoericsson@yahoo.se

2020-05-05


Styrelsen har vid ett möte den 2a Maj tagit beslutet att inte ha någon sågdag i år pga Coronapandemin

/Berit Gravsjö-Ericsson ordf.


2020-01-01


Så kan vi åter summera ett fantastiskt år för Gravsjösågen. Några byten av stockar har skett, och andra små reparationer.

Vi har haft många besök av privatpersoner, men också planerade studiebesök fran andra sågägare i Uppland. Detta blev många timmar med sågning, fika och en gemytlig stämning, samt en gassande sol.

Sågdagen förlöpte också bra. Vi hade många besökare, och under den stora björken satt Rune Petterson från Surahammar och sålde sin bok "Minnen".

Rune var 1946 i Gravsjö och Finnbacka och detta har han berättat om i sin bok.

Det har varit fantastiskt roligt att lära känna Rune och höra hans berättelser, från en tid då vi nuvarande ägare inte fanns.

Vid samtal med Rune på julafton hoppas han att få besöka oss på 2020 års sågdag. Vi hoppas innerligt att detta går att genomföra.

Vi planerar en sågdag den 4/7 - 2020 kl:13.00-16:00. Vi har också funderingar på ytterligare en aktivitet den dagen. Men denna är under planering, så kom på sågdagen och titta.

Önskar med dessa ord TACKA för det gamla året, och hälsa er välkomna till det nya året.


Berit Gravsjö-Ericsson ORDF. Gravsjösågens intressenter2019-04-24NY!!


Välkomna på sågdagar 4/5-19 samt 6/7-19 klockan 12-16. Passar även på att 

kalla till årsmöte den 15/6-19 kl.11 i Gravsjön.

Varmt välkomna

Berit Gravsjö-Ericsson ordförande.2018-12-04

 

Dagens datum är 4/12-2018 och i fönstren lyser ljusstakarna i väntan på jul och nyår.

 

Gravsjösågen har vi stängt för vintern och väntar på vårens ankomst.

 

2018 var en varm sommar, med dåligt tillflöde av vatten, och där var vi oroliga över att vi inte skulle kunna genomföra vår sågdag.

 

Nu förlöpte sågdagen bra, men det visar att vi behöver sänka rännan för att komma i bättre nivå med sjön. Förhoppningsvis kommer vi igång med detta under våren 2019.

Detta innebär att vi inte vet när vi kan genomföra vår sågdag 2019.

 

I år blev Gravsjösågen utvald tillsammans med 9 andra kandidater till Sveriges industriminnesförening. Detta tack vare en medlem i föreningen som skickat in en ansökan. Nu gick vinsten till Dalsland, men jag blir så glad över att vi får så mycket positiv respons på vårt arbete. Det värmer också när vi har våra sågdagar och jag ser att flera av er medlemmar återkommer år efter år.

 

Varmt TACK för 2018

Välkomna 2019

 

God Jul och Gott nytt år

Önskar styrelsen för gravsjösågens intressenter

 

Berit Gravsjö-Ericsson Ordf.

 

 

2018-01-01

 

Så är 2017 till ända och Gravsjösågens Intressenter kan vara nöjda med ett händelserikt år. Under våren sökte vi Dalarnas byggnadsvårdspris och vi blev en av fyra finalister. Vi vann inte, men fick diplom med motiveringen

 

" En omfattande restaureringsinsats har gjorts för att rädda en alldeles unik ramsåg. Sågen var idrift fram till 1930-talet men har sedan dess stått övergiven. De bofasta runt sågen har gått samman och rekonstruerat vattenhjul och maskineri med gammal teknik och hantverk.

Vattenrännan är återbyggd med ränna av trä i en rekonstruerad ränndal med stenskoning. Det fantastiska med hela denna insats är att sågen, som är en särledes vacker byggnad, räddats för framtiden och än mer fantastiskt är att den nu fungerar och sågar stora stockar till plank med vattenkraft."

 

Underskrivet av Birgitta Sandström representant för Dalarnas byggnadsvårdspris jury.

Det var med stor glädje och stolthet som jag emottog diplomet från landshövding Ylva Thörn.

 

Sågdagen den 1/7 besöktes av många som var intresserade av att se hur stockar förvandlades till plank. Kaffeserveringen var också uppskattad.

 

Under sommaren kom flera samtal från personer som inte kunnat närvara vid den första sågdagen och därför anordnade vi ytterligare en sågdag den 7/10 som också blev välbesökt.

 

Det är för oss i styrelsen en stor glädje att så många är intresserade och ger oss så mycket feedback.

 

Nu är sågen i vintervila. Vi i styrelsen önskar er alla en god fortsättning på det nya året och hoppas att vi ses på sågdagen den 7/7-2018.

 

Varmt Välkomna!

 

Berit Gravsjö-Ericsson Ordf.

 

 

2015-10-21

 

Nu är projektet med att få igång Gavsjö-sågen i hamn. Lördagen den 4 juli hade vi sågdag. Solen strålade, mycket folk kom, många slog sig ner på möbler eller i gräset och mumsade på medhaft fika eller köpte det hembakta som fanns. Sågen hade vi testat kvällen före och då var allt ok. MEN på sågdagen uppstod en del tekniska problem. Många var ändock positiva och tyckte det var fantastiskt, "det lilla de fick se." Efter smärre justeringar av sågen ordnade vi ännu en sågdag den 4 oktober. Och nu fungerade allt till belåtenhet. Många kom före utsatt tid och många stannade efter, och intresset var mycket stort. Redan har vi fått förfrågan om man kan få sitt virke sågat hos oss. Detta har vi i styrelsen att ta ställning till. Vi är mycket glada över den respons vi fått och kommer fortsättningsvis att anordna sågdagar nästa år. Datum för dessa skall vi lägga upp här på hemsidan så att det som inte bor i Rättviks kommun kan ta del av. Nu går sågen i vintervila tillsammans med alla oss som funnits med i detta projekt. Men vi återkommer med förnyad kraft 2016.

 

Styrelsen / Berit Gravjö-Ericsson Ordförande

 

2014-09-10

 

Nya bilder från sågen finns nu att se i galleriet. Bilderna är tagna av Bertil Lindstedt.

 

2013-12-09